Als jij je afvraagt: welke studie moet ik kiezen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Het is namelijk een belangrijk keuze waar veel van afhangt, namelijk je baan en carrièrepad. Een kleine disclaimer is wel dat je altijd van studie kan wisselen of je kan laten omscholen. Echter kan dit wel tijd en geld kosten, waardoor je dit van te voren wel zou willen voorkomen. Je kan zelf een aantal dingen op weg naar de juiste studiekeuze, maar mocht je er echt niet uitkomen dan kan je altijd professionele hulp inschakelen, bij bijvoorbeeld een studiekeuze adviesbureau.
Het begin van het traject
Allereerst begin je met het online research doen van studies, studierichtingen en de verschillende instanties waarbij je die richting op kan. Zo kan je online op verschillende websites overzichten vinden van alle opleidingsinstanties in Nederland. Daarnaast kan je ook wat studiekeuzetests doen online. De uitkomsten daarvan zijn dan vaak gebaseerd op je interesses en talenten. Je hoeft absoluut niet je studiekeuze te laten leiden door een studiekeuzetest. Deze tests zijn vooral handig om je kijk wat te verbreden. Soms komt er namelijk een studie uit waaraan je nooit zelf had gedacht of waarvan je nog nooit gehoord hebt.
Open dagen voor het gevoel
Als je een beetje beter georiënteerd bent op de richtingen, studies en instanties is het slim om open dagen te bezoeken. Daar kan je zien hoe die instantie werkt, hoe ze dingen georganiseerd hebben, of het groot of klein is en je kan natuurlijk de sfeer proeven. Spreken de mensen je aan en vooral belangrijk zie je jezelf daar ook tussen lopen? Daarnaast krijg je op open dagen voorlichten van de studies. Kijk of het studieprogramma je aanspreekt en of het wel is zoals je van te voren had verwacht. Het handigste aan open dagen is dat je veel vragen aan docenten en studenten kan stellen, maak daar gebruik van!
Ontdek jezelf met behulp van een ander
Het kan natuurlijk zo zijn dat je na al deze bezoeken aan open dagen nog steeds niks leuks hebt gevonden. Je kan gewoon aan een studie beginnen en kijken of het wat is, maar liever ben je wat zekerder van je zaak. In zo’n geval kan je professioneel advies vragen bij een studiekeuze adviesbureau. Daar praat je met een adviseur in meerdere sessies over hoe jij in elkaar steekt, wat bij jou past en wat je interessant vindt. De adviseurs zullen je geen studies opleggen, het gaat er echt om dat je jezelf ontdekt en beter leert kennen.