Na het schrijven van een kick-ass sollicitatiebrief mag je op gesprek komen voor een stageplek. Maar hoe bereid je je daarop voor? En wat zijn de echte do’s en don'ts voor een stagegesprek? Je leest het allemaal hieronder.

Het stagegesprek: the preparation

Hoe jij je het beste kunt voorbereiden op je stagegesprek? Simpel, google het bedrijf en je gesprekspartner. Waarschijnlijk heb je dit al gedaan voor je stage sollicitatie, maar focus deze keer op de kleine details. Door je goed in te lezen, kom je geïnteresseerd en gemotiveerd over en maak je indruk tijdens je stagegesprek.

Waar je vooral op moet letten tijdens je research? Denk aan onderwerpen als de missie en de visie van het bedrijf, maar lees ook nog eens de functie-eisen door. Tijdens je stage sollicitatie ben je die waarschijnlijk al afgegaan, maar bedenk nu vooral manieren waarop je kunt hard maken dat je voldoet aan deze eisen. Bijvoorbeeld door tijdens je stagegesprek te vertellen over je (werk)ervaring of je opleiding.

Ook is het belangrijk om je motivatie nog eens goed voor jezelf na te gaan. Wat vind je nu zo leuk aan het bedrijf en de functie? Wedden dat die vraag voorbij komt tijdens je stagegesprek.


Stage sollicitatie: tijd voor het echte werk

D-Day. Vandaag vind je stagegesprek plaats. Je hebt je goed voorbereid, maar nu is het tijd voor het echte werk.

First impressions are everything. En dit begint vaak al bij hoe iemand zich kleed. Is er een bepaalde dresscode bij het bedrijf waar jij solliciteert? Houd je hier dan rekening mee tijdens je gesprek. Twijfel je? Ga dan naar de site van het bedrijf en kijk of hier een dresscode staat vermeld. Of google vergelijkbare bedrijven voor je stagegesprek. Ben je er nog steeds niet uit? Ga dan altijd voor de netste versie. Dan zit je sowieso goed.

Hoe je nog meer een goede (eerste) indruk kunt maken tijdens je stage sollicitatie? Straal zelfvertrouwen uit. We know, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar door een paar simpele trucs in je achterhoofd te houden, zal niemand tijdens je sollicitatie zien dat je zenuwachtig bent.

Geef je gesprekspartner een stevige handdruk en stel jezelf netjes voor. Gebruik altijd ‘u’, tenzij je gesprekspartner anders aangeeft. Maak eventueel ook een gemeend compliment over het bedrijf en de sfeer, en luister goed naar de ander. En oh ja, vergeet niet te lachen.


De laatste fase van je sollicitatie: het stagegesprek

Oké, je hebt je research gedaan en hebt een goede eerste indruk gemaakt. Nu is het tijd voor het stagegesprek zelf. Natuurlijk weet je nooit van tevoren welke vragen je gesprekspartner gaat stellen. Maar neem wel alvast de meest gestelde vragen bij een sollicitatie eens door. En onthoud goed: er is geen fout antwoord, maar zorg er wel voor dat je antwoord oprecht is en dat je ‘m kunt onderbouwen.

”Vertel eens iets over jezelf” of “Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?” zijn vragen die bijna in ieder sollicitatiegesprek terugkomen. Dus ook bij je stage sollicitatiegesprek. Dit betekent dat je hier alvast thuis op je gemak een antwoord voor kunt bedenken. Zet alvast je hobby’s op een rij en zorg dat je je eigenschappen kunt onderbouwen. Zo is je stagegesprek een eitje.

Wat je nog meer moet doen tijdens je stage sollicitatie? Neem een actieve houding aan. Leun dus niet met je hoofd op je handen of zit niet helemaal onderuitgezakt. Niet alleen is dit niet netjes, maar je komt ook nog ongeïnteresseerd over. Wat je vooral wel moet doen tijdens je stagegesprek? Vragen stellen! Begrijp je iets niet? Wees dan niet bang om dat te zeggen.

Oké, alles gelezen? Dan ben je helemaal voorbereid op jouw stagegesprek. Zoek je eigenlijk nog tips over het schrijven van de perfecte cv? Of over hoe je een goed stageverslag schrijft? Check dan al onze tips over stage lopen hier.