Blog over Stages

Een stageplek zoeken is heel leuk, maar tegelijkertijd ook heel spannend. Alles ligt nog open en er zijn zoveel mogelijkheden. Als je voor je zelf interessante opties hebt verzameld zal je contact moeten gaan opnemen met de werkgever. Hoe bereid je dit gesprek voor en zorg je ervoor dat je een goede eerste indruk maakt? In dit artikel kun je hiervoor verschillende tips vinden.

Voorbereidingen 

De voorbereidingen zijn het belangrijkste onderdeel van het gesprek. Als op de hoogte bent van alle ins en outs van de stage en de stage-organisatie en je voor jezelf weet wat voor een stage je wilt doen, kan er eigenlijk weinig meer misgaan tijdens het gesprek.

 

Zorg dat je exact weet wat je stage inhoudt en wat de organisatie wil weten

Ongetwijfeld wil je van alles weten over de organisatie waar je misschien je stage gaat lopen. Maar die vragen heeft de stage-organisatie natuurlijk ook aan jou. Zorg dat je alles weet over de stage: wat de stagedoelen zijn, hoe lang de stage duurt, wanneer deze begint en hoe je de organisatie zelf kunt helpen, etc.
Door hier compleet op de hoogte van te zijn laat je weten op en top gemotiveerd te zijn. 

 

Slim is het ook alvast om een cv maken. Ongetwijfeld zal het bedrijf vragen of je deze kunt delen, dus fijn dat je hem al paraat hebt.

 

Lees je in over de organisatie waar je naar toe belt

“Waarom wil je bij ons stagelopen?” is een vraag die je ongetwijfeld gesteld gaat worden. Je hebt de organisatie niet voor niets uitgekozen om navraag te doen. Maar voor een goed antwoord op deze vraag kun je je nog net iets verder verdiepen in de organisatie. Bieden zij vaker actief stageplekken aan of gaat het om een open organisatie en wat zijn exact hun activiteiten. Kijk eens wat ze op hun Social Media kanalen plaatsen, dat geeft je een goede indruk.

 

Ook kun je wellicht ook even je mentor of decaan vragen voor wat meer informatie. Vaak heeft jouw onderwijsinstelling al eerder samengewerkt en kunnen zij je iets meer vertellen over hun ervaringen. En wellicht hebben zij al gegevens van de contactpersonen waar je mee wilt bellen.

 

Zorg dat je weet wie je moet bellen (en wanneer!)

Als je het stagebedrijf belt, zoek dan het telefoonnummer van de persoon die je wilt spreken. Dit kun je meestal vinden op de contactpagina of colofon van het bedrijf. Als je daar geen specifieke telefoonnummers kunt vinden, kun je bellen met het algemene nummer of het klantenservicenummer van het bedrijf en naar de desbetreffende persoon vragen.

Maak een belafspraak

Bedrijven hebben het vaak heel druk. De desbetreffende contactpersoon heeft dus niet altijd direct tijd voor een telefoontje. Vraag in dat geval naar wat wel een geschikt moment is om te bellen. Soms vraagt het bedrijf je alsnog een e-mail te sturen. Die komt dan wel op de grote stapel terecht, maar doordat je bij het bedrijf bekend bent, wordt er misschien meer aandacht aan besteed. Als je helemaal niets meer hoort kun je na een week terugbellen en informeren naar de voortgang van je sollicitatie om zo alsnog een gesprek in te plannen.

 

Wees niet teleurgesteld als het niet gelijk lukt om een stageplek te vinden. Handig is het om meerdere organisaties te kiezen waar jij stage zou willen lopen. Zij kunnen immers misschien ook wel kiezen uit meerdere stagiaires. Dat betekent dus veel bellen. Wil je besparen op telefoonkosten kun je het beste kiezen voor sim only of voor een abonnement voor onbepaalde tijd. Je betaalt dan alleen voor het aantal belminuten dat je echt gebruikt. Je kunt sim only gewoon gebruiken met je eigen telefoon

 

Het telefoongesprek zelf

 

Ga het gesprek aan met positieve vibes en benut de voordelen van het bellen

Leuk! Je hebt de telefonische afspraak geregeld om degene die over de stageplekken gaat te spreken. De insteek van dat gesprek kan behoorlijk verschillen. Gaat het om een open sollicitatie of over een gesprek over een stage-vacature die zij hebben uitstaan?

 

Het is nu tijd om de voordelen van een telefoongesprek te benutten. Het is namelijk veel makkelijker om via de telefoon indruk te maken met je enthousiasme, spontaniteit en zelfvertrouwen dan met een e-mail. En als je merkt dat er mogelijkheden zijn en er is een leuke onderlinge klik, kun je het gesprek misschien al afsluiten met het afspreken van een face-to-face kennismaking.

 

Tot slot nog een aantal tips voor een goed kennismakingsgesprek (telefoonetiquette)



  • Bedank de persoon aan het begin en aan het einde van het gesprek voor de tijd die hij of zij heeft vrijgemaakt.


  • Stel je kort voor aan het begin van het gesprek


  • Noem de naam van de stage-organisatie een aantal keer. Zo laat je zien dat je echt graag bij hun wilt komen stagelopen.


  • Wees kort en bondig bij de vragen die je stelt. Zo krijg je ook een duidelijk antwoord.


  • Luister goed naar wat de ander te zeggen heeft.


  • Spreek in een heldere toon en niet te hard of te zacht

 

Hiermee moet het lukken! Veel succes met jouw gesprek!

 

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.