In dit artikel geven we meer informatie over Kmo-portefeuille registratie en waarom het interessant kan zijn voor studenten die stage willen lopen in België. De Kmo-portefeuille registratie in België is een subsidieregeling van de Vlaamse Overheid. Het komt erop neer dat zaken die een bedrijf beter laten functioneren voor subsidie in aanmerking komen. Om een voorbeeld te geven: stel je bedrijf verkoopt wintermutsen. Welke sales cursussen moeten de verkopers volgen om nog beter te kunnen scoren? De Kmo-portefeuille registratie is bedoeld om bedrijven nog beter te laten functioneren. Het beperkt zich tot niet alleen cursussen maar het is ook mogelijk om bedrijfsadvies vragen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een marketing- of communicatieplan of een marktanalyse. Zowel cursussen voor medewerkers als bedrijfsadvies moet wel gebeuren via geregistreerde bedrijven die aan de subsidieregeling gekoppeld zijn. Er kan namelijk niet elk bedrijf voor worden ingeschakeld. Er is een uitgebreide lijst van deze dienstverleners beschikbaar. Kortom alles wat bijdraagt tot bedrijfsoptimalisatie kan via de Kmo-portefeuille registratie worden aangevraagd. De gedachte achter de regeling is om bedrijven beter te laten functioneren en daarmee de overlevingskansen aanzienlijk te laten stijgen. Deze regeling staat los van de maatregelen die in het kader van Corona bestaan.
Meer mogelijkheden voor stagiaires in België
Maar wat heeft deze regeling dan met stagiaires te maken? Er kunnen veel mogelijkheden ontstaan voor stagiaires. Zo zijn er ten eerste meer (financiële) middelen beschikbaar binnen het stagebedrijf. Daardoor kun je bijvoorbeeld jouw dagelijkse werkzaamheden beter uitvoeren. Ook kan het zo zijn dat er bepaalde trainingen beschikbaar zijn, zodat je nog meer kunt leren op je stageplaats. Tenslotte kan de regeling ervoor zorgen dat een bedrijf in z’n algemeenheid beter zal presteren. En dat zorgt er weer voor dat je meer zult leren en dat je een waardevollere stageperiode zult ervaren.
Aan welke voorwaarden moet een bedrijf voldoen?
Er zijn een vijftal criteria waaraan bedrijven moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de Kmo portefeuille registratie. Deze vind je terug op de website van de Vlaamse Overheid. Denk hierbij aan de bedrijfsvorm, grootte van de omzet, aantal medewerkers etc. Ook hier wordt er weer een onderscheid gemaakt tussen opleiding of bedrijfsadvies. Per richting gelden er weer andere criteria. Maar let op want bij het opleidingstraject moet je wel duidelijk voor ogen houden dat het ten goede van het bedrijf moet komen. Er is een duidelijke lijst welke cursussen niet in aanmerking komen. Globaal kun je stellen dat voor kleine ondernemingen 20% en voor middelgrote bedrijven 30% steun te krijgen is. Het maximum per jaar is 7.500 Euro.
Hoeveel subsidie wordt er verstrekt?
Het zal geen verrassing zijn dat de hoogte van de subsidie afhankelijk is van de grootte van de onderneming. Ook hier hanteert de Vlaamse Overheid heel duidelijke regels die te raadplegen zijn op haar website. Heel belangrijk is het om te weten dat er meer steun wordt toegezegd voor het bestrijden van cybercriminaliteit. Dit is een steeds groter wordend probleem dat nadrukkelijk aandacht vraagt. Het is dus prettig te weten dat hier meer subsidie voor wordt uitgetrokken. Er wordt bij de Kmo-portefeuille aanvraag onderscheid gemaakt tussen kleine en middelgrote bedrijven. Hierbij moet men wel rekening houden met het feit of het bedrijf onderdeel uitmaakt van een groep bedrijven zoals bijvoorbeeld een holding. En bedenk dat er een limiet aan is gesteld en het dus niet oneindig is. Ook is de vergoeding geen 100% en dien je een deel van de kosten zelf te financieren.
De aanvraagprocedure
Bij het aanvragen dient men een audit te laten uitvoeren door een auditbureau. Ook kun je op de website van de Vlaamse overheid veel informatie vinden. Mocht je vragen hebben dan is er een uitgebreide gebruikershandleiding. Ook kun je de faq even nalezen of jouw vraag erbij is. Natuurlijk kun je je subsidieaanvraag hier ook stopzetten. Tevens kun je de lijst raadplegen van dienstverleners die je kunt inschakelen voor je projecten. De bedoeling is dat deze subsidie voor zoveel mogelijk bedrijven toegankelijk is.