Heb je het wel eens meegemaakt dat je op een avond thuiskomt, maar je niet je huis binnen kunt komen omdat je je sleutels kwijt bent of ze bent verloren? Wanneer er niemand thuis is die de deur van binnenuit voor je kan opendoen zodat je naar binnen kunt, zal er vast wat paniek bij je ontstaan. Wat moet je nu doen? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de deur in te trappen of een raampje kapot te slaan… Gelukkig is dat niet nodig: een slotenmaker kan je in deze gevallen helpen. In dit artikel lees je wat het beroep slotenmaker precies inhoudt. Wellicht is het iets voor jou!
Slotenmaker
Een slotenmaker is iemand die kapotte sloten repareert of vervangt. Dat is in de meeste gevallen goedkoper dan wanneer je zelf een hele deur kapot hebt getrapt of een raam hebt ingeslagen en die kosten moet betalen. Natuurlijk kost het ook geld om een slotenmaker te betalen. De kosten voor een slotenmaker zijn bovendien in het weekend of in de avond, of wanneer het echt gaat om spoed, een stuk hoger dan op een doordeweekse dag. Maar alsnog is het een goede keus om een slotenmaker te bellen wanneer je je sleutel bent vergeten. Hij zorgt voor minder schade aan het gebouw. Een slotenmaker is bovendien 24 uur van de dag bereikbaar.
Werk
Lijkt het jou leuk om slotenmaker te worden? Het is een veelzijdig beroep. Wanneer je aan mensen vraagt wat een slotenmaker doet, is het antwoord meestal ‘sloten maken’. Wanneer je slot kapot is of wanneer de sleutel in het slot is afgebroken, kan de slotenmaker inderdaad een slot maken. Maar een slotenmaker kan meer dan dat. Wanneer je je sleutels definitief kwijt bent, kan de slotenmaker bijvoorbeeld ook nieuwe sleutels maken.
Inbraakpreventie
Een slotenmaker kan ook een inbraakpreventie-check doen voor een woning. Dat houdt in dat de slotenmaker de veiligheid van je huis kan bekijken. De slotenmaker kan onderzoeken of alle deuren en ramen in het huis de juiste sloten hebben, of dat de huidige sloten in een woning wellicht verouderd zijn. Je denkt misschien al snel dat je huis waarschijnlijk wel goed beveiligd is, maar helaas is dat niet altijd zo. Bepaalde sloten zijn namelijk vrij makkelijk om te kraken. Inbrekers kunnen daarmee binnen een paar seconden een huis binnentreden. Ook geldt dat voor bedrijven. Nu we met de corona-pandemie te maken hebben en veel bedrijven dus dicht zijn, zullen veel inbrekers hun kans slaan en proberen om bij bedrijven naar binnen te komen. Daarom is het juist nu extra belangrijk om goede sloten te hebben op een bedrijfspand. Een slotenmaker kan ook bij bedrijven controleren of ze bestand zijn tegen inbraak. Je wil absoluut niet in een situatie terechtkomen waarbij inbrekers verschillende spullen uit je huis of bedrijf hebben meegenomen, terwijl je deze situatie had kunnen voorkomen door je huis of bedrijf te voorzien van betere sloten. Een slotenmaker kan dat dus voor je uitzoeken. Het fijne is dat de slotenmaker vervolgens ook in staat is om oude sloten te vervangen.
Communicatie
Het is bovendien als slotenmaker belangrijk dat je communicatief vaardig bent. Dat komt omdat je gedurende een dag veel verschillende mensen ziet. Die moet je goed kunnen informeren en van duidelijk advies kunnen voorzien. Ook moet je genoeg vakinhoudelijke kennis hebben om je werk goed uit te kunnen voeren.
Tarief
Weer even terug naar die avond waarop je laat thuis komt en je je huis niet in kunt omdat je je sleutels vergeten bent. Wanneer je dan een slotenmaker belt, kan het verstandig zijn om telefonisch al een tarief te bespreken. Er zijn namelijk ook slotenmakers die veel te hoge bedragen vragen voor hun werkzaamheden. Dan gaat het om afzetterij. Het verschilt een beetje per klus en per slot wat het bedrag precies gaat zijn. Je kunt ook kijken wat voor recensies een bepaalde slotenmaker heeft gekregen via Google. Het is dan ook aan te bevelen om iemand uit te zoeken die positieve recensies heeft ontvangen. De laatste jaren zie je op internet of op tv steeds vaker berichten over slotenmakers die niet betrouwbaar zijn. Zij gaan dan onprofessioneel te werk, kunnen voor onnodige schade zorgen, maar vragen ook onnodige extra kosten en intimideren mensen wanneer ze niet bereid zijn een bepaald bedrag te betalen. Check dus altijd goed welke slotenmaker je vraagt door wat onderzoek te gaan doen. Zorg er ook voor dat de slotenmaker die je inhuurt een erkende slotenmaker is.
Erkende slotenmakers
In elke provincie van Nederland kun je overigens slotenmakers vinden. Het is belangrijk om te kiezen voor een erkende slotenmaker. Je hebt het namelijk niet over zomaar iets: het gaat wel om het slot van jouw woning. Dit is voor jou een veilige plaats. Daarom wil je niet dat iedereen zomaar binnenkomt bij jou om met jouw sleutels aan het werk te gaan. Hoe weet je nou of een slotenmaker erkend is? Dat kun je zien aan het skg-keurmerk, aan een certificaat of aan andere officiële documenten. Bij erkende slotenmakers kun je erop vertrouwen dat ze kwalitatief goed werk leveren en voldoet aan de kwaliteitseisen die bij het beroep horen. Verder kunnen erkende slotenmakers jou advies op maat geven als je bijvoorbeeld alle sloten in een huis wil laten vervangen.
Wat verdien je als slotenmaker?
In de meeste gevallen valt een slotenmaker onder cao metaal en techniek. Daarbinnen zijn de arbeidsvoorwaarden per werkgever verschillend. Een slotenmaker in loondienst verdient ongeveer tussen de 2000 en 25000 euro bruto per maand. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van leeftijd, opleiding en andere verantwoordelijkheden die de slotenmaker krijgt. Vaak is het ook zo dat slotenmakers in loondienst ook werkzaam zijn als bijvoorbeeld timmerman of klusjesman. Je moet dus veel inhoudelijke kennis hebben wanneer dat het geval is. Ook zijn er veel slotenmakers die zelfstandig te werk gaan, en als zzp-er een eigen bedrijf hebben. Wanneer dat het geval is, zul je je eigen arbeidsvoorwaarden moeten en kunnen bepalen. Als je genoeg opdrachten kunt binnenhalen als zelfstandige slotenmaker, zul je waarschijnlijk meer verdienen dan een slotenmaker in loondienst. Als zelfstandige slotenmaker is het bovendien belangrijk dat je ook verstand hebt van boekhouden.