Je kunt steeds meer met verschillende soorten apparatuur, voor immer uiteenlopende toepassingen. Dat betekent waarschijnlijk dat je met een heel gericht doel zoiets als een nieuwe laptop gaat kopen!
Vroeger waren computers luxe producten en telefoons apparaten die je aan je muur hing. De grote overeenkomst tussen deze twee fenomenen tegenwoordig? Je kunt ze overal mee naartoe nemen, zonder dat je je een breuk sjouwt of ruimte tekort komt! En ze zetten alle digitale deuren wagenwijd voor je open. Waar ze nog niet eens zo heel gek lang geleden zeldzaam waren (voel je je al oud?), zien we computers tegenwoordig bijna als onmisbaar, net als smartphones. Maar over die laatste hebben we het hier niet. Wel over computers en dan laptops in het bijzonder. Dat zijn namelijk de handige draagbare varianten waar we het al eerder over hadden. En aangezien mobiliteit bij de keuze voor apparatuur een grote rol speelt, is de keuze voor het type personal computer bij de meesten al gauw gemaakt. Mocht je nou echt zeker weten dat je nergens heen gaat met jouw data of je apparatuur gewoon een vaste plek wilt geven, is een reguliere pc altijd nog een optie. Maar laten we eerlijk wezen: kwalitatief doen laptops tegenwoordig echt niet meer onder voor de beste high-end pc’s van vandaag de dag. Het hangt er maar net vanaf wat jij allemaal met jouw draagbare computer wilt kunnen doen.
Ben jij van plan om diep in de buidel te tasten en een nieuwe laptop aan te schaffen om jouw stage succesvol mee te doorlopen? Dan zie je wellicht uiteindelijk door de toetsen het bord niet meer. Om je daarmee een beetje op weg te helpen, doen wij uit de doeken hoe jij laptops vergelijken het beste aan kunt pakken.
Wat wil je (maximaal) kwijt zijn?
Dit lijkt ons nou een mooie om mee te beginnen. Want natuurlijk wil jij het liefste het beste van het allerbeste op het gebied van jouw apparatuur. Maar daar gaat uiteindelijk een prijskaartje aan zitten. Het liefste breng je dit natuurlijk in balans. Kader je budget af, aangezien we er even vanuit gaan dat jouw financiën niet onuitputtelijk zijn. Zoals bij de meeste producten is er voor iedere portemonnee wel iets te vinden. En zodra je ongeveer weet hoeveel je uit kunt geven, is het gemakkelijker om een prijsvergelijker te gebruiken. Het eerste wat je daar doet, is een productcategorie vinden in het menu of door middel van een zoekfunctie. Vervolgens stel je een minimum- en een maximumbedrag in. Nu krijg je al behoorlijk wat opties te zien en hopelijk zit jouw uiteindelijke laptop daar al tussen. Uiteraard is de prijs niet het enige criterium en doe je er verstandig aan om de zoekopties verder te vernauwen. Natuurlijk staat het je vrij om alvast wat van de apparaten die nu op jouw scherm staan te selecteren en hun eigenschappen wat nader te bestuderen. Dat maakt het oriëntatieproces alvast een stuk gemakkelijker, want zodra je straks een knoop gaat doorhakken, staan er hopelijk nog enkele genomineerden tussen die jij nu al hebt gespot. Ook goed om over na te denken: krijg je een stagevergoeding? En lukt het jou om daarmee jouw laptop af te betalen? Nog beter, verwacht jij het apparaat na je stage ook nog veel te gebruiken? Ben je niet geheel tevreden met de zoekresultaten zoals ze er nu staan? Dan kun je je budget een beetje oprekken door het minimum- dan wel maximumbedrag aan te passen.
Wat moet ‘ie kunnen?
In deze fase gaan we in op de reden waarvoor jij een laptop koopt. Ja, voor jouw stage dus. Gebruik jij jouw laptop puur en alleen om tekst te verwerken of wil je er zelfs foto’s en video’s mee bewerken? Om de laatste videogames aan te kunnen moet een laptop ook al flink wat capaciteiten hebben - maar je begeleider gaat het vast niet leuk vinden dat jij hier jouw tijd aan spendeert; we willen het alleen even gezegd hebben. De programma’s die jij tijdens jouw stage gebruikt, moeten moeiteloos kunnen draaien op het apparaat van jouw keuze. Dus dit is hét moment om de systeemeisen in te voeren! Alle laptops die jij eerder op prijsklasse uit hebt gezocht, worden nu beoordeeld op hoezeer zij aan jouw wensen en voorkeuren tegemoetkomen. Oftewel, van de longlist wordt nu een shortlist gemaakt, die zich niet alleen meer op de prijs maar ook op de belangrijkste eigenschappen baseert. Welke elementen van een laptop bepalen jouw keuze? Nou, bijvoorbeeld het interne geheugen, de kracht van de processor, aanwezigheid van een DVD-ROM of zelfs Blu-ray drive, de grootte van het scherm, de maximale resolutie en de grootte van het beeldscherm (die laatste is in inches), werkgeheugen, video- en geluidskaart en het aantal USB- en HDMI-poorten. Zodra jij weet wat je wilt op deze en andere gebieden, kom jij stukje bij beetje uit op de laptop die jij hebben wilt. Nog maar een paar stappen te gaan en jouw keuze is gemaakt!
Wat is je favoriete merk?
Heb je dat? En zo ja, maakt dat dan heel veel verschil? Dat is een vraag die jij alleen voor jezelf kunt beantwoorden. Want misschien ben je gewoonweg heel merktrouw en de ander is daar dan juist weer niet zo heel gevoelig voor. Bepaalde merken staan bekend om hun kwaliteit terwijl andere fabrikanten wat goedkopere producten op de markt brengen. De lage prijs staat dan in de meeste gevallen ook wel in verhouding tot de kwaliteit. Maar wanneer jij allemaal Apple producten in huis hebt, kies je misschien liever niet voor een Windows laptop. Dan kijk je uiteraard uit naar een MacBook! En andersom natuurlijk eveneens. Bovendien komt Linux ook nog om het hoekje kijken. Compatibiliteit is een groot goed. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld het verbinden van een ander apparaat met jouw laptop. Denk hierbij aan smartphones, beamers, gameconsoles, tablets, etc. Kortom, allemaal zaken om heel goed over na te denken voordat jij die beslissing maakt.
Met wie ga ik in zee?
Heb jij de laptop gevonden die alles kan en doet wat jij wilt? Alvast van harte gefeliciteerd! Nu moet je alleen nog bekijken welke winkel jou de beste prijs biedt. En wie weet ben jij al eens met één van de handelaren waar jij uit kunt kiezen in zee gegaan, wat ervoor zorgt dat de deal snel beklonken is. Ben jij niet bekend met welke van de aanbieders dan ook? Dan is het handig om even onderzoek te doen bij vriendje Google. Hier kun je volop reviews vinden over welke winkelketen dan ook. En dan hoef je niet direct voor de allerlaagste prijs te gaan, aangezien die misschien wordt aangeboden door een webshop die niet al te best te boek staat. Oftewel, bezint eer ge begint!