Stage lopen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je kunt de kennis en theorie die je in de klas op hebt gedaan eindelijk in de praktijk gaan brengen en laten zien wat je waard bent! Ook is het de uitgelezen om uit te proberen wat voor soort werk je wil gaan doen. Bovendien heb je de kans om een kijkje in de keuken te krijgen bij gave bedrijven die normaal gesproken onbereikbaar lijken. Of je nou een paar weken of een jaar stage loopt, je wil natuurlijk dat het soepeltjes verloopt. Daarom lees je in deze blog een aantal tips voor een vlekkeloos verloop van je stageperiode.
Kies de juiste stageplek
Deze tip is misschien logisch, maar toch kan het vinden van de juiste stage soms een hele opgave zijn. Kies een stage die je leuk lijkt, maar ook een waarin je veel kan leren. Kies ook of je je in je stage wil verdiepen of je horizon wil verbreden. Als bijvoorbeeld student communicatie bent, kan je kiezen voor een verdiepende online marketing stage waarin je veel specifieke kennis opdoet. Als je echter nog niet precies weet wat je wil, kan je beter een algemenere communicatiestage doen om uit te vogelen waar je interesses liggen. Lees de vacature goed door om te zien wat het bedrijf jou kan bieden, maar vooral om te weten wat er van je verwacht wordt. Daarnaast is ook de keuze voor een stagebedrijf belangrijk: wil je liever terecht komen bij een kleinschalig familiebedrijfje met zo’n 10 werknemers of zie je jezelf al helemaal bij een multinational werken? Overigens is het helemaal geen ramp als je er na een tijdje achter komt dat je je stage toch niet zo leuk vindt als gedacht. Overleg dan met je stagebegeleider van school en je stageplek en wellicht kunnen je opdracht of andere zaken die je dwars zitten aangepast worden, maar blijf in ieder geval niet te lang met je frustraties zitten.
Zo haal je je droomstage binnen
Heb je na lang zoeken eindelijk je droomstage gevonden? Probeer dan zo direct mogelijk contact op te nemen met het bedrijf. Je kunt ze beter direct mailen dan solliciteren via de website, alhoewel bellen al helemaal de voorkeur heeft, want hebben ze al helemaal een goede indruk van wie je bent. Stuur je complete CV en een professionele motivatiebrief, waaruit je laat blijkt hoe enthousiast en gemotiveerd je bent om bij dit bedrijf deze stage te komen lopen. Pas de mail enigszins aan aan het bedrijf naar wie je het stuurt, om te voorkomen dat je als een robot overkomt. Overigens is het niet verstandig om al je eieren in één mand te doen. Benader meerdere bedrijven zodat je verschillende opties hebt als de keuze op een andere kandidaat valt.
Werk gestructureerd
Nu je je stage eenmaal binnen hebt, is het tijd om aan de slag te gaan! In het begin ben je misschien geneigd je werk uit te stellen, omdat je deadlines nog zo ver weg lijken. Ook wil je even de tijd nemen om een babbeltje bij het koffiezetapparaat te maken met al je nieuwe collega’s en alle uithoeken van het kantoor eens te verkennen. Dat is allemaal prima, maar uiteindelijk zal er toch echt gewerkt moeten worden. Om zo efficiënt mogelijk te werken, is het belangrijk om structuur aan te brengen in je werkzaamheden: stel doelen en deadlines voor jezelf en probeer jezelf hier ook zo veel mogelijk aan te houden. Ook is het handig voor jezelf om een logboek bij te houden met wat je allemaal gedaan hebt, zodat je dit later beter kan omschrijven in je verslag(en).
Wees sociaal & professioneel
Een belangrijk deel van je stageperiode is de omgang met je collega’s, want die zie je ten slotte elke dag. Leer hun namen en voeg ze toe op LinkedIn. Om ze op een informele manier kennen, ga je mee wanneer ze vragen of je mee komt lunchen. Ook de vrijdagmiddagborrel is uitermate geschikt om je collega’s wat beter te leren kennen. Maar probeer het tegelijkertijd professioneel te houden, want als je een goede indruk achterlaat, heb je misschien kans dat je na je opleiding bij je stagebedrijf aan de slag kan.