In de technische sector in Nederland is over het algemeen veel werk te vinden. Werkgevers zijn altijd op zoek naar goed opgeleid personeel in deze markt. Denk bijvoorbeeld aan engineering bureaus of bedrijven in de metaalsector. De opleiding werktuigbouwkunde is hierbij een populaire opleiding onder technische studenten.
Maar wat is werktuigbouwkunde nu eigenlijk? In dit artikel leggen we wat meer uit over de studie en voor welke functies je kunt gaan solliciteren nadat je de opleiding hebt afgerond. Je kunt ook een stage werktuigbouwkunde overwegen om praktijkervaring op te doen. Wanneer je een stage hebt gevolgd heb je doorgaans meer praktijkervaring opgedaan, wat dan weer interessant is voor eventuele werkgevers.
De studie werktuigbouwkunde
Wist je dat je heel veel dingen om je heen ziet die te maken hebben met werktuigbouwkunde? Denk bijvoorbeeld eens aan de chip in je telefoon die ervoor zorgt dat je bereikbaar bent. Maar ook aan de verbrandingsmotor in je auto. Maar ook bij apparaten die worden ingezet in de medische wereld zijn vaak werktuigbouwkundigen betrokken. Allemaal voorbeelden van zaken die te maken hebben met werktuigbouwkunde.
Als het jou leuk lijkt om creatieve oplossingen te bedenken voor het verbeteren van processen en instrumenten en je bent niet bang voor complexe wiskundige en natuurkundige vraagstukken, dan is de studie werktuigbouwkunde wellicht iets voor jou. Het is zeker aan te raden om je eens verder te verdiepen in de studie.
Tijdens de studie is er veel aandacht voor de vakken wiskunde en natuurkunde. Je leert met een analytische blik naar de wereld kijken. Ook leer je om naar bestaande oplossingen voor problemen te kijken en daar een kritische blik op te hebben. Misschien kan het wel beter, efficiënter of op een totaal andere manier worden opgelost. De studie stoomt je klaar voor het werk door ook aandacht te geven aan het samenwerken, presteren en rapporteren. De studie werktuigbouwkunde is veelal een HBO studie. Er zijn echter ook WO studies beschikbaar in Nederland. Deze WO-studies worden gegeven aan de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente.
Aan het werk na je studie
Nadat je de studie succesvol hebt afgerond sta je voor de keuze; doorstuderen of aan het werk? Er zijn diverse aansluitende masteropleidingen beschikbaar om verder te studeren. Als je aan het werk wilt gaan zijn er ook veel carrièremogelijkheden beschikbaar voor je. Bij veel grote bedrijven is men altijd op zoek naar werktuigbouwkundigen. Je kunt ook aan de slag in de Rotterdamse haven, kleinere ingenieursbureaus, fabrieken etc. De wereld ligt aan je voeten als afgestudeerde werktuigbouwkundige!
Kies jij voor de studie werktuigbouwkunde?
Kiezen voor een bepaalde studierichting is een belangrijke keuze. Het heeft invloed op de rest van je leven. Daarom is het zaak om je hier goed over na te denken. Gelukkig ben je niet alleen. Veel scholen bieden ook studiekeuze hulp aan. Je kunt op die manier te weten komen of de studie werktuigbouwkunde iets voor jou is.
Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, kun je jezelf volledig gaan storten op het studentenleven. Misschien ga je wel op kamers? Voor studenten die wat geld willen besparen, is een sim only abonnement het overwegen waard, dat kan toch al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen!