Blog over Stages

Je hebt het sollicitatiegesprek voor een stage goed doorstaan en het bedrijf heeft besloten je een stageplek aan te bieden. Gefeliciteerd! Je wilt natuurlijk zo’n goed mogelijke indruk achterlaten op je stage. Het kan absoluut helpen als je je op je stage voorbereidt. Zo kom je geheel beslagen ten ijs op je eerste stagedag.

 

Lees je goed in over het bedrijf

Hoewel een stage altijd even wennen is, zal je er waarschijnlijk beter inkomen als je je goed hebt ingelezen over het bedrijf. Struin het internet af om informatie over jouw stagebedrijf te vinden. Bijvoorbeeld via de website, Google of social media kanalen.  Je zult niet alleen een goede indruk maken als je bepaalde dingen al weet, maar je zult bepaalde situaties eerder snappen dan iemand die zich niet vooraf informeert. 

 

Stippel uit hoe je het beste bij het bedrijf komt 

Zoek uit wat de snelste manier is om het bedrijf te komen. Is dat met de fiets, auto, bus, trein of metro? Je wilt hier niet op de dag zelf nog achter moeten komen. De kans is dan wel heel groot dat het misgaat en je onverhoopt te laat komt op je eerste dag. Nog beter is om de route al een keer af te leggen voordat je begint. Niet alleen weet je dan al precies hoe je er moet komen, je kunt mogelijke obstakels herkennen en daar later rekening mee houden. 

 

Doe waar nodig de aankopen voor je stage

Hoewel het bedrijf je ongetwijfeld van de belangrijke benodigdheden voorziet, kan het nooit kwaad om het een en ander mee te nemen. Denk aan een pen en een notitieboekje om alle kennis die je vergaart op te kunnen schrijven. Je wekt een enthousiaste en leergierige indruk als je dit zelf meeneemt.

 

Daarnaast heb je wellicht nieuwe kleding nodig. Tijdens het sollicitatiegesprek heb je waarschijnlijk het een en ander van de bedrijfscultuur meegekregen. Vaak kun je zo ook opmaken wat min of meer de dresscode is. Als het heel netjes en formeel is, wil je de plank natuurlijk  niet misslaan. Zelfs als het je niet specifiek wordt gevraagd, wil je waarschijnlijk alsnog liever niet opvallen met een andere kledingkeuze. Heb je geen indruk van de kledingvoorschriften kunnen krijgen? Speel dan op veilig, ook met je kleuren. Je kunt altijd beter te net gekleed gegaan dan niet net genoeg. Mocht je merken dat casual de boventoon voert, kun je je daarna altijd nog zo kleden.


Wees op de hoogte van de actualiteiten

Een goede indruk maken heeft niet alleen te maken met hoe goed je het werk oppakt. Zo kan het bijvoorbeeld nooit kwaad om goed op te hoogte zijn van het laatste nieuws. Dit kan relevant zijn voor de taken die je mag uitvoeren, maar kan ook van pas komen in de lunch- en koffiepauze. Zo heb je altijd iets om over te praten met collega’s. Je kunt het nieuws online of via een app volgen, maar als je wat meer diepgang wilt, is een krant geschikter. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar een leuke aanbieding voor een abo op de Telegraaf. Wil je het eerst uitproberen, dan kun je vaak ook kiezen voor een abonnement met een korte looptijd. 

 

De avond voor je eerste stagedag

De avond voor je eerste stagedag is belangrijk. Het belangrijkste is dat je vroeg naar bed gaat en geen alcohol drinkt. Je wilt je op je allereerste dag tenslotte niet verslapen of met een kater aankomen. Nog beter is om de weken voordat je begint al een beetje aan het ritme van vroeg naar bed en vroeg opstaan te wennen. Dan valt het op de dag zelf allemaal reuze mee en ben je meteen fit. 

 

Tips voor de dag zelf 

Tot slot geven je we nog wat tips mee voor de dag zelf. Het behoeft geen uitleg dat je het echt niet kunt maken om te laat te komen, maar trek ook niet als eerste je jas aan. Het wordt doorgaans niet gewaardeerd als het lijkt alsof je niet kunt wachten om weg te gaan. 

 

Schroom vooral niet om vragen te stellen! Dat geeft aan je dat je enthousiast en geïnteresseerd bent. Je kunt beter teveel vragen stellen dan te weinig. Er wordt zeker in het begin niet verwacht dat je al kennis het van bepaalde zaken, daar is het tenslotte een stage voor. Helemaal niet gek dus om vragen te stellen! 

 

Het is sowieso een goed idee om initiatief te tonen. Geef het bijvoorbeeld altijd aan als je niks te doen hebt. Je kunt ook zelf taken die je op kunt pakken voorstellen. Je stagebegeleider wil vast niet dat je niks doet, maar het is voor hem of haar soms lastig in te schatten hoe lang je met iets bezig bent. Vraag desnoods of je begeleider een lijstje met meerdere taken wilt maken. En als je zelf goede ideeën hebt, wees dan niet bang om deze op tafel te gooien. Dat je überhaupt een idee hebt, zal al een positieve indruk maken. 

 

Om je stage zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het handig als je goed met je collega’s op kunt schieten. Probeer waar je kan een praatje te maken met collega’s en interesse in ze tonen. Je scoort extra punten als je de naam én functie van elke collega kunt onthouden. Schrijf dit desnoods op in je notitieboekje. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.