Om meer ervaring op te doen in jouw gekozen werkveld, ga jij een stage doen. Dit kan bij je studie horen of misschien wil je graag na je studie nog stage lopen. Je hoopt dat je de theorie die je geleerd hebt nu eindelijk in de praktijk kan brengen. Daarbij kan een stage je helpen om inzicht te krijgen in jouw capaciteiten en ambities. Lees verder om te leren hoe je het meest uit deze tijd kan halen.
Voor je stage
Het kan soms best lastig zijn een stage te vinden, maar probeer kritisch te blijven op je keuze. Wanneer je op zoek gaat, kijk dan goed naar bij wat voor bedrijf jij graag stage wilt lopen en welke vaardigheden je wilt ontwikkelen. Neem contact op met meerdere bedrijven en ga langs om te zien wat de werksfeer is en wat zij jou te bieden hebben. Zo leer jij het bedrijf beter kennen en krijgen zij een beter beeld van jou.
Zodra je een stage gescoord hebt, verdiep je dan verder in het bedrijf en onderzoek wat ze van jou verwachten. Bedenk ook wat je van jezelf verwacht. Wat wil je hier graag leren? Welke sterke punten heb je die je in kan zetten? Wat zijn verbeterpunten of vaardigheden die je graag wilt ontwikkelen? Stel met deze vragen je persoonlijke doelstellingen op zodat je meer gefocust hier naartoe kan werken.
Voortgang bijhouden
Deze persoonlijke doelstellingen kun je vastleggen in een logboek. Misschien moet je deze al van je studie bijhouden, maar ook als het geen verplichting is, kan een logboek erg handig zijn. Door je taken, feedback en afspraken hierin bij te houden, krijg je een duidelijk overzicht op je voortgang. Dit kan je tijdens je stage gebruiken om te zien wat er goed gaat en waar je extra aandacht aan kan besteden. Na je stage kan een logboek nog steeds waardevol zijn. Je ontwikkelde competenties kan je dan weer meenemen in je CV of motivatiebrief voor een volgende sollicitatie.
Het is een leerproces
Voel je tijdens je stage niet te verantwoordelijk. Je hoeft niet alle extra taken op te pakken en perfect uit te voeren. Het is goed dat je wilt laten zien dat je onafhankelijk kan werken, maar je bent er uiteindelijk om te leren. Daag jezelf uit zonder bang te zijn om een foutje te maken. Hiervan kan je alleen maar meer leren. Bij een stage krijg je niet alleen ervaring in het werkveld, maar leer je ook wat jou wel of niet ligt. Als je toch niet helemaal zeker bent van je werk of als je gewoon meer over het proces wilt leren, twijfel dan niet om vragen te stellen. Zorg er wel voor dat je de antwoorden opschrijft, zodat je het niet meerdere keren hoeft te vragen.
Wees proactief
Over het algemeen wordt een actieve houding erg gewaardeerd. Laat het weten als je graag meer wilt leren over iets of als je een nieuwe taak op wilt pakken. Aan de andere kant moet je ook eerlijk zijn over je grenzen, zeker qua werkdruk. Zorg dat je niet overweldigd wordt en daardoor niet meer je werk goed kan uitvoeren.
Neem dus het initiatief om in actie te komen, maar ook om interacties te creëren. Probeer altijd de kans te nemen om nieuwe mensen te ontmoeten. Iedereen heeft zijn eigen vaardigheden en werkwijze en geeft je waarschijnlijk graag hun tips. Daarbij kunnen deze connecties weer van pas komen wanneer je naar een nieuwe positie op zoek bent.
Na je stage
Wanneer je je stage afrondt, kun je een terugblik werpen op jouw doelstellingen en logboek. Door een zelfreflectie kun je concluderen welke competenties je hebt ontwikkeld en wat nog verbeterd kan worden, of misschien heb je wel hele nieuwe talenten ontdekt. Zorg ook voor een evaluatiegesprek met je begeleider. Deze heeft misschien nog meer feedback op dingen waar je niet eens bij stil hebt gestaan. Door hierover na te denken en het te bespreken, krijg je een goed inzicht op jouw ontwikkeling wat je weer mee kan nemen in het vervolg van je carrière.